excuses gezonde vakantie

10x een veelgehoord excuus met een goede oplossing

Niet aankomen tijdens de vakantie begint toch echt bij je motivatie. Hoe graag wil jij je doel bereiken? Wat is jouw excuus om deze vakantie nergens op te letten? Onderstaand 10 excuses die ik vaak hoor in mijn omgeving, natuurlijk ook meteen weerlegd. Wat tja, als je echt graag je doel wil bereiken, moet je toch een beetje uit je comfortzone stappen.. en vooral gewoon beginnen!

Excuus 1: Deze vakantie doe ik even helemaal niets!

Rust is erg belangrijk, dat is absoluut waar! Maar je kan ook best rustiger aan doen dan thuis, en toch een beetje bewegen. Misschien is het niet leuk, waarschijnlijk heb je geen zin (herkenbaar). Maar hey… hoe erg is het nou eigenlijk echt? Denk aan je energiebalans, als je even wat meer verbruikt, kun je ook wat meer eten. Beweeg dus voor dat ijsje!

Excuus 2: Ik ga wel weer lijnen als ik thuis ben

Dat kan, maar waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af. Een vakantie kan ook gezellig zijn zonder alles te eten wat los en vast zit. Geniet met mate. Het is niet erg als je een paar kilo aankomt en je hoeft zeker niet af te vallen tijdens je vakantie. Zoek naar je balans en je kunt na je vakantie blijven genieten!

Excuus 3: Het is te warm om te bewegen

Het is warm, en misschien te warm om optimaal te presenteren. Maar je hoeft geen PR te lopen of ineens een hele intensieve workout te doen. Denk eens aan zwemmen of wandelen. Probeer je aan te passen aan het weer, de omgeving en je gezelschap, maar doe wel iets.

Excuus 4: All inclusive, ik heb ervoor betaald.

Zeker waar, je hebt overal voor betaald! Maar betekend dat ook dat je overal gebruik van moet maken? Je hebt ook betaald voor het zwembad, de gym, het aqua-joggen, de yogales op het strand, het voetbalveld en de tennisbaan! Ik bedoel te zeggen is, dat je alles kunt eten, wil niet zeggen dat je alles ook moet eten! Denk aan je doel en doseer!

Excuus 5: Het is te warm om goed te eten

Goed punt? Nee eigenlijk niet. Ook tijdens warme dagen verbrand je gewoon energie. Wanneer je echt weinig gaat eten merk je al snel dat je loom en futloos wordt. Het kan wel zijn dat je lichaam moeten wennen en je gewoon minder trek hebt. Probeer kleine porties verspreid over de dag te eten en kies voor lichte, koude maaltijden als een salade of yoghurt met fruit.

Excuus 6: Ik wil niet lastig zijn

Deze begrijp ik heel goed, het is een lastig onderwerp rondom afvallen en een gezonde voedingsstijl. Maar al te vaak reageert je omgeving toch een beetje geïrriteerd. Onthoud in zo’n geval dat dit niet altijd wat over jou zegt, maar misschien wel meer over de persoon die de opmerkingen maakt. Misschien hadden ze zelf ook wel graag gezondere keuzes gemaakt, maar is dat nu nog te lastig. Jouw gedrag houdt hen dan een spiegel voor.

Zoek ook hierin naar de balans. Als het hele gezin echt heel graag bij dat ene pannenkoeken restaurant wil gaan eten dan is het niet verkeerd om ook daarin gezellig mee te doen. Eet de rest van de dag wat minder!

Excuus 7: Ze hebben hier geen gezonde dingen

Gezonde voeding in het buitenland is lastig. Niet zozeer omdat het er niet is, maar omdat je de verpakkingen niet kent en niet kan lezen. Bereid je een beetje voor de bijvoorbeeld op te zoeken wat de vertaling van “volkoren” is in de taal van het land waar je naar toe gaat. Je kunt ook wat producten meenemen, bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes of havermout.

Excuus 8: Het is niet eerlijk

Tja… ook dat kan kloppen. Niet iedereen hoeft veel moeite te doen om op gewicht te blijven. Een gezonde levensstijl heb je daarmee echter nog niet aangeleerd. Gezonde voeding geeft je meer dan alleen een goed figuur. Een goed figuur is zelf maar bijzaak. Een gezonde levensstijl geeft je energie, veerkracht, een goed humeur. Als je lekker in je vel zit is het leven een stuk zonniger!

Dus nee misschien niet eerlijk, maar leg je daar maar snel bij neer, er zijn zoveel dingen niet eerlijk in de wereld, ook dingen die in jouw voordeel uitpakken.

Excuus 9: Ik heb geen zin over overal op te letten

Een gezonde voedingsstijl komt je niet aanwaaien, daar moet je echt bepaalde keuzes voor maken, elke dag weer. Het is dus een voorwaarde om jou doel te behalen. Wat niet betekend dat je constant alle ongezonde dingen af moet wijzen. Het betekent alleen dat je bewuste keuzes maakt en doseert met de dingen die je niet richting je doel helpen. Denk bijvoorbeeld aan 1 bolletjes ijs i.p.v. 3 bolletjes.

Excuus 10: Op vakantie kook ik niet

Dat hoeft ook helemaal niet! Door slim te kiezen in een restaurant of bij een buffet kun je prima je doel behalen! Let ook op de grote van je porties! Het vergt wat meer discipline, dus hou je doel voor ogen! Vraag bij het bestellen ook gewoon om de aanpassing die je graag zou willen. Is misschien een beetje lastig, maar dat mag best. Jij bent de klant en vragen kan altijd. Als het echt te lastig is dan hoor je het vanzelf. De bestel je koffie al gelijk zonder koekje, vraag om de ze patatjes lekker in de keuken laten, en de mayo ook. Vraag de dressing apart en bestel gerust wat extra groente.

En zat jouw excuus er ook tussen? hopelijk heb ik je kunnen motiveren om toch eens een poging te wagen om deze vakantie wat gezonder door te komen.

Fijne vakantie!!

2 gedachtes op “10x een veelgehoord excuus met een goede oplossing”

  1. Zo herkenbaar al die excuses. Maar Ik ga zeker dit jaar een poging wagen om goed op te letten. Stap 1: Grain entier is volkoren in het Frans. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.