Dit is wat je moet weten voordat je op dieet gaat - Dailylicious voeding en training

Dit is wat je moet weten voordat je op dieet gaat

Vaak spreek ik mensen die al meerdere afvalpogingen gedaan hebben. Vaak vanuit een bepaald dieet of programma waarbij ze een aantal weken zeer gefocust minder aten. Meestal heeft dit, zeker in het begin ook veel succes gehad. Maar altijd (anders komen deze personen meestal niet bij mij) hebben deze verloren kilo’s de weg weer teruggevonden en zich onderweg nog vermenigvuldigd ook!

Herken je dit patroon? Zijn de zomer en januari voor jou ook grote motivatie om elke keer opnieuw van die extra kilo’s af te komen?

Hoe zou het zijn om er weliswaar langer over te doen om je jouw doel te bereiken? Je zal minder snel resultaat zien. Maar hoe zou het zijn wanneer elke kilo die verliest er niet meer aankomt? Investeren in een duurzame oplossing kost je uiteindelijk minder moeite.

Tuurlijk is het verleidelijk om voor een kort en streng dieet te kiezen. Het is niet fijn, maar je wordt wel gelijk beloont doordat de verandering snel zichtbaar is. Is dit korte succes moment de lange termijn consequentie eigenlijk wel waard?

In deze blog vertel ik je wat de nadelen van streng diëten zijn en hoe je het beter aan kunt pakken wanneer je voorgoed van jouw overgewicht af wil

Hoe minder hoe beter gaat met afvallen niet op

De formule voor afvallen is in theorie erg simpel, wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt val je af. We noemen dit een negatieve energiebalans. Hoe minder je eet, hoe sneller je afvalt, denk je dan. En dat klopt ook, voor een hele korte periode. Je lichaam reageert namelijk op deze verandering door je stofwisseling te verlagen. Door minder energie te verbruiken hoopt je lichaam deze energiereserves zoveel mogelijk te kunnen sparen. Er komt minder binnen en door ook minder te verbruiken probeert je lichaam de energiebalans weer te herstellen. We noemen dit ook soms de spaarstand van je lichaam. Die kilo’s vet die jij graag kwijt wil, daar is jouw lichaam dus blijkbaar best zuinig op. Helaas, andersom werkt dit dus niet. Wanneer je te veel energie binnenkrijgt, gaat je lichaam niet meer verbruiken. Nou ja, op dat beetje energie dat extra nodig is om al die extra voeding te verteren na dan.

In gevecht met jezelf

Hoe sterker de verstoring van deze balans, hoe sterker de reactie van je lichaam. Naast het omlaag brengen van je stofwisseling zal je ook allerlei signalen krijgen om je aan te moedigen om te gaan eten. Je krijgt honger, wordt moe en rillerig, je maag begint te knorren en je reageert veel sterker op geluiden, geuren of de aanblik van voedsel. Je krijgt het steeds lastiger om weerstand te bieden tegen dat stemmetje in je hoofd die je aanmoedigt om het bijltje erbij neer te leggen. Wanneer je voor een kleiner energietekort kiest, zal je veel minder last hebben van bovenstaande nadelen van een streng dieet. De kans dat je het volhoudt en je doel bereikt is dan ook vele malen groter wanneer je een klein beetje minder eet dan wanneer je erg weinig gaat eten.

Motivatie draait op energie

Wanneer je lichaam energie wil besparen merkt je dit dus ook in jouw energieniveau. Je bent sneller moe en prikkelbaar. Kan je minder goed focussen en voelt je soms wat neerslachtig of sacherijnig. Dit alles heeft een sterke invloed op je motivatie om je nieuwe gedrag (je dieet) vol te houden. De nadelen die er op dat moment zijn wegen niet op tegen de voordelen op termijn die ertegenover staan. Om je motivatie hoog te houden, heb je voldoende energie nodig. Nog een goede reden dus om voor een beperkt energietekort te kiezen!

Als je niets veranderd, verandert er ook niets

Tenslotte is een streng dieet vaak gericht op een korte periode. De veranderingen die doorvoert in je voedingspatroon zijn vaak maar van tijdelijke aard. Wanneer je jouw doel bereikt hebt ga je vaak weer verder met het voedingspatroon van voor het dieet. Vaak zie je dat er na een strenge periode, zelfs een periode volgt waarin men meer eet dan voorheen. Succes moet gevierd worden en het harde werk beloont. Nou ben ook ik daar een groot voorstander van hoor, alleen niet met voeding!

Als je niets veranderd aan jouw voedingspatroon, verandert er ook niet aan je energiebalans. Dus zorgde jouw voedingspatroon ervoor dat je afgelopen jaren of maanden aangekomen bent, dan zal dit opnieuw zo zijn. Tel daarbij op dat je stofwisseling na een streng dieet nog wel maanden tot jaren verlaagd kan blijven. Zie hier, de verklaring waarom je door hetzelfde te eten nog zwaarder kan worden dan voor je aan je dieet begon. Eén plus één is in dit geval dus drie.

Het voedingspatroon van een streng dieet is een tijdelijke oplossing, met dus een tijdelijk resultaat. Door een voedingspatroon te kiezen met een kleiner energietekort kun je dit veel langer inzetten en hier een nieuwe gewoonte van maken. Wanneer je jouw doel bereikt hebt ben je helemaal gewent aan dit nieuwe voedingspatroon en kun je met een klein beetje meer ruimte zorgen dat je op je streefgewicht blijft.  

Conclusie:

Ok, een streng dieet is dus op de lange termijn niet effectief. Sterker nog, in veel gevallen heeft dit zelfs een negatief effect. Wil je serieus afvallen en dit op een gezonde, duurzame manier aanpakken kies dan voor een beperkt energietekort en gun jezelf ook af en toe iets wat niet bijdraagt aan het behalen van je doelen. Door jezelf die vrijheid te geven, hou je het uiteindelijk beter vol.

Tenslotte is de samenwerking met een coach erg effectief, omdat het veranderen van jouw patronen en gewoonte rondom voeding de grootste factor zijn in een succesvol afval traject. Een coach kan je hierin begeleiden en als een stok achter de deur fungeren. Mijn HappySize Methode is gericht op een duurzame en gezonde manier om jouw ideale gewicht te bereiken en richt zich ook het verander proces. Wil je meer weten, kijk dan even hier.

Liefs, Sabine

1 reactie op “Dit is wat je moet weten voordat je op dieet gaat”

  1. Pingback: 6 tips om afvallen vol te houden! – Dailylicious Foodcoach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *