fbpx

Kost jouw leefstijl je teveel energie? Dit is waar het mis gaat

Onlangs schreef ik een gastblog voor het platform JUST.thelifestyle over wat eigenlijk de essentie van mijn programma’s is – en ook de essenties van succesvol veranderen. Nieuwsgierig? Lees snel verder:

Lange tijd dacht ik dat ik een gezonde leefstijl had en vroeg ik me steeds af waarom ik dan toch niet zo lekker in mijn vel zat en zo moe was. Ik had mijn gewenste maatje 36, maar miste het geluk wat daarbij hoorde. Het geluk dat andere #fitgirls met datzelfde maatje 36 en sportieve leven wel uitstraalde op social-media. Ik was dan wel slank, maar verder vooral gestrest. Met mijn kennis over voeding als gewichtsconsulente wist ik zeker dat ik gezond at en ik sportte ook veel. Daarbij had ik genoeg discipline om de regels van mijn gezonde leefstijl ook secuur op te volgen. Toch voelde het niet goed.

Herkenbaar? Doe jij ook alles volgens het boekje maar is het resultaat toch anders dan verwacht?

Toen ik verder ging kijken dan voeding en beweging ervaarde ik hoe een gezonde leefstijl vóór mij kan werken, hoe het me gelukkiger maakt. Door keuzes te maken en te luisteren naar mijn gevoel ontdekte ik waar bij mij het probleem zat. Ik leerde om te vertrouwen op mezelf en op mijn eigen kracht, creëerde mijn persoonlijke gezonde leefstijl en bereikte daarmee mijn ideale gewicht zonder stress. Ik noem dit mijn HappySize.

In deze blog vertel ik je hoe een gezonde leefstijl vóór je kan gaan werken i.p.v. tegen je en geef ik tips om jouw HappySize te vinden.

Een gezonde leefstijl is heel persoonlijk

We laten ons allemaal inspireren door personen die een leefstijl hebben die we zelf ook graag zouden willen ontwikkelen. Hier is helemaal niets mis mee! Hierdoor kun je net die extra motivatie krijgen en vaak heel veel goede tips en informatie ontvangen. Handig dus!

Maar een gezonde leefstijl is heel persoonlijk. Door exact te kopiëren wat anderen doen neem je andermans geluks-formule over. Helaas is dit niet automatisch ook datgene waar jij gelukkig van wordt. Je laat zeg maar de sleutel van een ander huis namaken om er vervolgens achter te komen dat deze geen toegang geeft tot jouw huis. Waarschijnlijk denk je bij dit voorbeeld “dat is ook niet zo slim” of “wie doet dit nou” maar dit is wel wat we vaak doen wanneer het om een gezonde leefstijl gaat. Dit is ook precies wat ik een aantal jaar geleden deed.

Begin met heel kritisch je ideaalbeeld te onderzoeken.

Maar hoe kom je er dan achter wat bij jou past? Om jouw doel te behalen moet je bepaalde dingen gaan doen, of juist niet meer doen. Je moet veranderen. Ga eens na wat je moet veranderen om dat ideaalbeeld te bereiken? Kijk hierbij niet alleen naar de voordelen, maar ook naar de nadelen van deze nieuwe leefstijl. Hoe is dat voor jou? Voel je je daar comfortabel bij of geeft dit veel stress? Probeer hier een goede balans in te vinden. Veranderen is nooit helemaal comfortabel en dat is ook helemaal niet erg.

Vaak vraag ik mensen tijdens een intakegesprek wat ze ervoor over hebben om hun doel te bereiken? Meestal is het antwoord kortweg “alles!”. Wanneer ik verder doorvraag blijkt dit gelukkig zelden het geval te zijn. Juist datgene wat je niet wil opgeven is erg belangrijke informatie. Dit geeft aan waar voor jou de grens ligt. Wanneer de nadelen van de nieuwe leefstijl groter zijn dan de voordelen zal je vroeg of laat terugvallen in je oude patronen. En deze grens is heel persoonlijk.

Even een persoonlijk voorbeeld. Ik wil mijn sociale contacten met vrienden en familie niet opgeven voor een gezonde leefstijl. Hier ligt mijn grens. Dit heeft dus een plaats gekregen in mijn persoonlijke gezonde leefstijl. Die bestaat voor mij dus niet meer uit 100% gezonde keuzes maken, maar een goede balans tussen gezondheid en genieten. Sporten vind ik erg leuk en door dit veel te doen zorg ik ervoor dat borrels, etentjes of lunchafspraken niet echt invloed hebben op mijn gewicht.

Dit werkt voor mij. Maar dit hoeft niet voor jou te werken. Wanneer je bijvoorbeeld niet graag sport kan elke feestje of borrel een negatieve bijsmaak krijgen doordat je dit steeds “moet” compenseren voor je gevoel. Het sporten wordt dan al snel een straf.

Een gezonde leefstijl gaat verder dan voeding en beweging

Vaak denken we bij een gezonde leefstijl dus als eerste aan ons voedingspatroon en proberen we een gezond gewicht te bereiken. Daarbij gaan we meestal ook wat meer bewegen of zelfs sporten. Met deze stappen kun je al enorme resultaten boeken en soms is dit al genoeg om jouw doelen helemaal te behalen. Of je je daar dan ook gelukkig bij voelt is een andere vraag. Een gezonde leefstijl gaat over meer dan wat je eet en hoeveel je beweegt. Een gezonde leefstijl heeft een fysiek en mentaal component. Deze componenten moet beide in balans zijn om ook echt gezond te zijn, je gelukkig en energiek te voelen.

Wanneer je jezelf te veel druk oplegt om steeds maar gezond te eten of extra te sporten kan dit stress opleveren. Langdurige stress zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit, je moeilijk afvalt of zelf aankomt zonder dat je meer bent gaan eten. Daarbij kan langdurige stress serieuze gezondheidsklachten veroorzaken als een burn-out, hart- en vaatziekten en diabetes 2. Fysiek doe je het misschien erg goed, mentaal ben je helemaal uit balans.

Blijf dus dicht bij jezelf wanneer het aankomt op die gezonde leefstijl. Wanneer je een leefstijl van iemand anders overneemt kan het zijn dat dit niet bij jou past en het je alleen maar energie kost en stress oplevert. Vind jouw HappySize, dat maatje waarin geluk en gezondheid perfect in balans zijn. Voor sommige vrouwen is dat maat 34 en voor andere maat 40.

Focus op verbetering, niet op perfectie

Ok, wanneer je zeker weet hoe je jouw persoonlijke gezonde leefstijl eruitziet en wat jouw HappySize is, kun je langzaam gaan veranderen.

De meeste mensen die zich bij mij aanmelden voor een coachtraject hebben al meerdere afvalpogingen achter de rug. Vaak boekte ze hiermee wel resultaat op korte termijn, maar vielen ze uiteindelijk weer terug in oude patronen en daarbij kwamen ze weer op het oude gewicht terug. De rede hiervan is dat de stap naar deze nieuwe leefstijl te groot was.

De laatste tip die ik je daarom mee wil geven is om niet te gefocust te zijn op dat perfecte plaatje en jezelf de tijd te geven om de veranderingen door te voeren. Zet een kleine eerste stap en wanneer dit comfortabel voelt neem je de volgende stap pas. Dit is misschien niet de snelste manier om op je doel af te gaan, maar het geeft je wel een grotere kans je doel te bereiken.

Dus, om een lang verhaal kort te maken, onderzoek wat voor jou werkt en neem niet zomaar over wat voor een ander werkt wanneer je gelukkig én gezond wil leven. Focus je niet alleen op het doel, maar geniet ook van de reis daar naartoe!

Liefs, Sabine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.